Tårta med ganache, hallonmousse och karamelliserad mjölk-choklad

Ni vet sådana dagar och tillfällen när det inte vill som man själv vill eller hade tänkt sig. Grrrrrr..
En sådan dag blev det med denna tårtan.
Ganachen ville inte stelna lika snabbt som jag behövde ha den färdig, plus att det var en av årets absolut varmaste dagar, och att spritsa med mina händer som alltid är varma oavsett årstid var inte heller det lättaste.. Det bara smälter iväg... Grrrrr..!! Ha ha...

Ja ja.. Men det blev ändå än tårta, även om den inte blev som jag hade målat upp den i mitt huvud.
Jag får helt enkelt skylla på mig själv, då jag är en tidsoptimist och planerar inte så mycket i förväg som jag borde göra.
Jag kanske lär mig till nästa gång det ska bakas tårta.

Så här gjorde jag:

Tårta med ganache, hallonmousse och Karamelliserad choklad mjölk.

3 st mörk bakchoklad a 250 g
9 dl grädde
1 tårtbotten
2 pkt ekströms hallonmousse
2 burk karamelliserad choklad mjölk (Chocolate condensed milk)

Tårtbotten
6 ägg
4 dl socker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 dl vatten

Vispa socker och ägg så att det blir poröst.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner det i smeten.
Rör ut vetemjölen och häll i vatten.
Rör runt till en jämn smet.

Häll smeten i en smörad form ( min form var en stor hjärt form med avtagbara kanter) grädda i mitten av ugnen, 175 grader, ca 50 minuter.
Känn gärna med en sticka då och då.
Stickan ska vara torr.
Ta ut och låt svalna helt.

Dela tårtbotten i 3 jämnstora delar.

Ganache
Jag gjorde min ganache i 3 omgångar.
250g choklad + 3 dl mjölk i varje kastrull.

Bryt chokladen i mindre bitar.
Värm grädden i en kastrull så att den blir riktigt varm men den får inte börja koka.
Ta av från plattan och lägg i chokladen.
Blanda väl till chokladen har smält.
Lägg åt sidan och låt svalna.

Ställ sedan in ganachen i kylskåpet tills den har stelnat helt.
Minst 6 timmar, men gärna över natten.
Skeda upp ganachen i en spritspåse och spritsa efter tycke.

Hallonmousse
Jag använde ekströms Hallonmousse.
Blanda enligt anvisning på förpackningen och ställ in i kylskåpet.

Montering.
Dela tårtbotten i tre delar.

Bred första lagret rikligt med karamelliserad choklad mjölk.

Sätt på nästa tårtbotten och bred på hallonmousse
Lägg på sista delen av tårtbotten.

Jag har använt wiltons 104 tyll till att spritsa sidorna med.

Tyllens tjocka ände ska vara innåt mot tårtbotten och tårtan. . Alltså ska den smala änden peka ut från tårtan när du spritsar. Spritspåsen ska vara upprätt.
Spritsa sedan från den vänstra sidan mot den högra, tillbaka till vänster och sen höger medan du sakta för handen med spritspåsen uppåt mot och över tårtans topp. Fortsätt sedan spritsa runt hela tårtan.

Ställ sedan in i kylskåpet en stund.

Toppen sprisade jag med lite lösare ganache i mitten.
Rosorna spritsade jag med spritsbar ganache och även lite smörkräm i samma spritspåse.
Smörkrämen gjorde jag med 100g smör och ca 2dl florsocker + 1 msk vaniljsocker som vispades ihop och färgades in med lite rosa gele färg.
Jag använde Wiltons 2D tyll.

La även lite dekoratons rosor ( inte ätbara) på toppen.
När jag väl hade plaserat dem där så förstod jag själv INTE varför jag hade lagt dem just där ! Över dem fina rosorna ?! Ha ha.. Måste ha varit värmeslag och att inget annat fungerade som det skulle med denna tårta. 😁
God och chokladrik blev den ändå. 😉
Smaklig spis :)

Smörgåstårta med tonfisk

Vi i familjen firade min stora tjej och jag hade inte riktigt bestämt vad jag skulle göra för gott
Det skulle vara något utan kött och något hon tycker om, det skulle räcka till många och i sista stund kom jag på att jag kanske skulle slänga ihop en smårgåstårta. Det älskar hon och det räcker till många.
Sen råkade hon fylla år på en av dem varmaste dagarna detta året. Wihoo ! Middags problemet löst!

Det blev en smörgåstårta med tonfiskröra och räkor.

Den fick med beröm godkänt av födelsedagsbarnet och det kändes extra bra.

Ibland behöver det inte vara massor utav ingredienser och olika smaker för att det ska bli bra, ibland är det enkla gott nog.

Smörgåstårta med tonfisk

2 paket form franska ( bröd) eller annat skivat bröd.
4-5 burkar tonfisk i vatten ( jag hade 5)
10 ägg - kokta och fin hackade
4 dl bostongurka
1 stor purjolök- stjälken, fin hackad
5 dl creme fraiche
1 burk - 400 g majonäs
2 msk salt
Peppar - efter tycke

Grundröra har jag gjort på :
4 1/2 dl vispgrädde ( hårt vispad)
1 1/2 dl majonäs
1 1/2 dl creme fraiche

Dekorering
2 citroner
Gurka
Räkor - mängd efter tycke
Röd paprika
Grön paprika
Gul paprika
1 kruka dill
2 krukor sallad

Finhacka dem kokta äggen.
Finhacka purjolöken.
Slå ut vattnet ur tonfiskburken


Vispa grädden hårt till grundröran och blanda med resterande igredienser till den.
Den ska du du använda och spackla hela tårtan.

Skiva av kanterna lite på bröd skivorna.

Ta fram ett stort fat eller bricka.
Lägg 4 bröd skivor vågrätt på fatet
Lägg sedan en rad till med fyra skivor
Och fyll på med en sista rad.
Skivorna ska ligga tätt inpå varandra och du skall nu ha en rektangel form.

Bred på smör på varje brödskiva.

Ta fram en stor bunke och blanda alla ingredienser till tonfisk röran väl.
Smaka av och tillsätt mer salt och peppar om det behövs.

Ta fram fatet med brödskivorna och lägg på ett lager tonfiskröra.
Lägg på nästa omgång med 12 brödskivor och bred på tonfiskröra.
Upprepa ytterligare en gång.

Lägg därefter brödskivor på toppen

Spackla sedan med grundröran över och runt hela tårtan.

Plasta in tårtan och ställ i kylskåpet över natten.
Smörgåstårtan blir godast om man fyller den dagen innan den ska ätas.

Dekorera sen efter tycke.

Smaklig spis :)

Vegetarisk Texas paj

Vegetarisk Texas paj.

Denna Texas paj är en återkommande maträtt hemma hos oss.
Lite mustugare alternativ till "taco paj" och även bra alternativ om man ska laga något gått när man är många men inte har så mycket tid i köket.

Denna gången har jag använt mig av " Hälsans kök" deras nya vegan färs som finns i stor pack men det går bra med vilken färs du än föredrar.
Givetvis går det bra att halvera receptet då jag har gjort till många och byta ut vegefärsen mot vanlig färs.


Så här gör jag :
Recept:
Ca 6-8 pers.

Rapsolja/smör till stekning.
850 - 1000 g vegetarisk färs
2 gul lök ( stora)
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
25 g taco krydda ( 1 påse)
2 tsk salt
1 tsk Grovmalen svartpeppar
2 burkar vita bönor i tomatsås
300 g Philadelphia ost
Riven parmesan, tex mex ost, eller valfri ost - mängd tar ni efter tycke.
220 g mozzarella ost.
Chili krydda- mängd efter tycke.
1 stor påse Tortilla chips eller Nachochips

Exempel på tillbehör:

Tortilla chips
Nachochips
Majs
Paprika i olika färger
Gurka
Tomat
Morots stavar
Salsa sås
Salsa dip
Ost dip


Gör så här.
Hätta upp rikligt med rapsolja/smör i en kastrull eller större stekpanna.
Bryn löken på hög värme tills den börjar svettas och ta lite färg.
Tillsätt vitlöken, fräs ytterligare en liten stund.
Häll i ca 1 dl vatten och låt löken mjukna.
Tillsätt färsen och stek tills färsen börjar ta lite färg och kännas klar. Krydda med taco krydda, salt peppar och lite chili.

Tillsätt 2 burkar bönor i tomatsås och låt puttra en liten stund.

Under tiden.
Ställ ugnen på 225 grader.

Ta fram en ugnsform och bred philadelphia osten i botten.

Häll sedan färsröran över philadelphia osten som du har brett ut på botten.

Toppa med riven ost och mozzarella osten.
Gratinera i mitten av ugnen tills osten har smält och fått en fin färg på ytan.
Ca 20-30 minuter.

Låt gärna pajen svalna lite och sätta sig innan servering.

Skär upp, paprikor i olika färger, gurka, tomat osv, ta fram majs och chips.
Servera och njut.

Smaklig spis :)